Betekenis Brugklas
Vakken
Wat is............
Lunch
Fietsen
Opbergkluisjes
Veranderingen
Geld
1e schooldag
Pesten
Straf
Ziek
Projecten
Leraren

school_tips
goep_8
ouders  
ex_brugklassers
forum  
school_links school_links
school_links
Pesten

 
Het kan iedereen overkomen: pesten. Geen plagerijtje, maar iedere keer getreiterd worden. Omdat je een bril hebt, ‘foute’ kleren, omdat je je niet zo stoer gedraagt… of omdat ze jou als mikpunt hebben uitgekozen. Omdat je anders bent dan zij. Je hebt helemaal geen zin meer om naar school te gaan. Het doet pijn. Je wilt dat dit stopt. Maar hoe? Hieronder staan een aantal tips hoe je met pesten om kunt gaan:

• Als je wordt gepest kan dat je veranderen: je wordt onzeker, voelt je alleen. Daar is het pesters vaak juist om te doen; zij pesten en jij verandert daardoor. Zo kunnen zij heel gemakkelijk doorgaan met pesten. Dus probeer het de pesters zo moeilijk mogelijk te maken. Hoe? Kom voor jezelf op! Zeg dat het geen zin heeft om jou te pesten, want dat verandert echt niet hoe je eruit ziet of wie je bent. Zoek kinderen of mensen op die je kunnen helpen. Als je samen met anderen bent, geeft dat de pester minder macht.

• Als je even niet meer weet wat of hoe je iets moet zeggen, dan geeft dat niks. Vaak schiet je vlak erna iets te binnen wat je graag terug had willen zeggen. Dan je denk je bij jezelf: “Waarom heb ik dit net niet gezegd?” Schrijf het op en draag dat papiertje bij je. Zo maak je een lijstje met allemaal dingen die je kunt zeggen als er weer gepest wordt. Dan ben je als het ware ‘gewapend met woorden’.

• Vertel altijd je juf of meester dat je wordt gepest. Hij of zij zal proberen om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door te praten met de pester, of zelfs met de hele klas. Mocht dit niet helpen en gaat het pesten gewoon door, zeg dit dan steeds weer tegen de juf of meester! Hij/zij kan soms niet zien of merken dat het pesten nog doorgaat. Dus vertel het iedere keer. Alleen dan kan je juf/meester jou helpen.

• Vraag ook altijd je ouders of zij je kunnen helpen. Misschien dat je ouders vroeger ook zoiets hebben meegemaakt, en hebben ze goede tips voor je… Ook kunnen ze je troosten als het even tegenzit. Even je verhaal kwijt kunnen, kan al een verschil maken.

• Als er even niemand is om je verhaal aan te vertellen, dan kun je ook alles van je af schrijven. Houd een dagboek bij. Beschrijf elke keer wat er gebeurd is, hoe jij reageerde op het pesten, hoe andere klasgenoten reageerden, hoe je je voelde toen er gepest werd, enz. Zo’n dagboek is ook handig als je met je ouders of leerkracht wilt praten, maar de woorden willen niet komen. Geef hen dan het dagboek of een deel ervan. Vergeet niet om ook de leuke dingen op te schrijven. Gebruik bijvoorbeeld 2 kleuren. Dan kun je in 1 keer zien of het uiteindelijk een heel vervelende dag is geweest, of dat er ook een paar leuke momenten waren.
>>>>verder lezen

- Pestregelement - Wat kan je doen?

 
schoolvankanties
de_brugklas
vips
brugklas_stuff